5 Ekim 2015 Pazartesi

Ne İstemiyorum, Ne istiyorum

NE İSTEMİYORUM, NE İSTİYORUM

Belki bir çoğumuz ne istemediğini çok rahat söyleye bilir. Fakat ne istediğini söyleyemezsiniz. Çünkü bir çok kararsızlıklar yaşarsınız. Zaman zaman hayatınızda iyi şeyler de olur ama bir bakarsınız ellerinizden kayıp gidiyor, tam onları elde ettim derken birden kaybediyorsunuzdur.
cizgiduz
Peki bunu hayatınızda sürekli tekrar tekrar  yaşıyor musunuz?  Ya  çözümü bulamadığınız  için zaman zaman bunalıma girip, umutsuzluğa kapılıyor musunuz Ayrıca kendine olan güvenin azalıyor ve kendini değersiz, işe yaramaz olarak mı görüyorsun?  Kendini sana  biçilen rolde hayatına  devam etmek zorunda mı hissediyorsun? Dümenin sen de  olmadığı bir  gemide, gemi nereye giderse orada mı yaşıyorsun?
cizgiduz
Bu durum, insanların çoğunun yaşadığı ancak tam dillendirmedikleri bir gerçeği yansıtıyor. Tarihi veya yaşadığımız çağdaki toplumları incelediğimizde aslında bu durumun sadece bireyler için değil toplumlar için de geçerli olduğunu görürüyoruz. Gerçekten ne istediğine odaklanan liderlerin ve arkasındaki toplumların mutlaka bir yerden bir yere gittiklerini  ancak  ne istediğini değil istemediğini ifade edenlerin veya enerjisini bu yöne kaydıranların ise başarısız olduğunu anlıyoruz.
cizgiduz
Peki ne oluyorda bu durum gerçekleşiyor? Sorunun cevabı için bir kaç neden sıralanabilir;
cizgiduz

Farkındalık eksikliği

cizgiduz
Kişi böyle bir şeyin önemini bilmiyor olabilir veya yaşadıklarının kökeninde bunun yattığının farkında olmayabilir. Örneğin; ikili ilişkilerde çok sık görülen bu durum, beklentilerle dolu bir ilişki yumağının oluşmasına yol açmaktadır. Bir ilişkiden ne istemesi gerektiğinin açık tarifini yapamayan çiftler ortak bir payda da buluşmayı başaramamaktadırlar.  Aynı şekilde toplumlarında farkındalık düzeylerinin düşük olması sadece onlara verilenle yetinmeleri gerektiğine dair oluşturdukları bilinçsiz inanç farkındalık önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir.
cizgiduz

Yetişme tarzı ve kültürel alışkanlıklar;

cizgiduz
Eğer bireyin yetiştiği ortamda cevaplar birey sormadan veya sorgulamadan verilyorsa, kişinin ne istediğini bulması çok zor olabilir. Onun yerine düşünen ve bunu ona dikte ettiren anneler, babalar, öğretmenler, yöneticiler.... ve benzeri otorite öğeleri varsa  sonuçlar istenmeyen yönde gelişebilmektedir.
cizgiduz

Girişimcilik eksikliği

cizgiduz
Özellikle iş dünyasında başarılı olmak isteyen bireylerin kendi potansiyellerine yatırım yapmasının imkanlarının yaratılmadığı durumlarda kişiler kendi istediklerini bulmak yerine kendisine en yakın güvenli liman olarak gördükleri iş fırsatlarını değerlendirmeye çalışmaktadırlar. Bu durum kısa vadede beklenen sonuçları verse de uzun vadede bireyin verimsizliği ve mutsuzluğu olarak geri dönmektedir.
cizgiduz

Sorumluluk alma bilinçsizliği

cizgiduz
 Bireyin yaşadığı kendisini, ailesini ve çevresini ilgilendiren olaylar karşısında sorumluluk almaktan uzaklaşıyor olması zamanla hiç bir şey için bir şey yapmama durumunun oluşmasına yol açmaktadır. Muhtemelen kişi sorumluk aldığında bir şey elde edemeyeceğine veya  atması gereken adımlar için içsel güven veya değerinin olmadığına bilinçsizce inanmaktadır.
Bir gün herkesin evinde bilgisayar olacağını öngöremeyen Steve Jobs başaramazdı, ne resmedeciğini önceden bilmeyen Picasso şaheserlerini oluşturamazdı, nasıl bir müzik icra edileceğini önceden kulaklarında duymayan Mozart o eserlerini yazamazdı...Evet bunların hiç birisi olamazdı. Bir şeyleri elde etmek önce onların varlığını kabul etmek, zihninizde var etmek ve  avucunuzda olduğunu hissetmekten geçmektedir.
cizgiduz
Ne istediğinizi kavramak için kendi özdeğerlerinizle buluşmanız, amaçlarınızı saptamanız ve bunları hedef haline getirip yaşam denen kendini gerçekleştirme sahnesinde oyununuzu en iyi şekilde oynamanız dileğiyle.
Sevinç Karakaya
Kişisel Gelişim Uzmanı/ İlişki ve Yaşam Koçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder