4 Kasım 2015 Çarşamba

Başarı İçin Disney Modeli

BAŞARI İÇİN DİSNEY MODELİ

Disney modeli nedir? Disney modeli hayalleriniz geliştirme ve bu hayallere gerçek olabilmeleri için en iyi şansı veren modeldir diyebiliriz. Walt Disney'den sonra bu şekilde adlandırılmıştır. En iyi fikri geliştirirken kullanılan bir modeldir. Hayalci, gerçekçi ve eleştirmen üçlüsü bir araya gelerek oluşturulur.
Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için çok iyi bir süzgeçtir; Disney modeli. Bu üçlü süzgeç sayesinde hayalleriniz maksimum anlaşılırlık ve sonuç için ayrı ayrı araştırılır.
Günlük hayatımızda da şöyle insanlara muhakkak rastlıyoruzdur.
''O bir oyunbozandır''(Eleştirmen)
''O bir fikir insanıdır''(Hayalci)
''O bir işin püf noktasında iyidir'' ( Gerçekçi)
İşte Disney modelinde bu farklı kişilerin tamamen konu ile uzmanlaşmış insanların guruplaşmasından oluşur. Disney modelinde bu üç rolün bilinçli bir şekilde geliştirilmiştir. Genellikle koçluk çalışmalarımızda hedeflerine ulaşmak isteyen danışanlarımızda çokça kullandığımız bir yöntemdir. hatta sadece iş ortamları yada hedefler değiş kişisel başarılar içinde oldukça etkili bir yöntemdir. Bu çalışmayı bir gurup olarak yapabileceğiniz gibi kendi içinizde üç rolü sırasıyla oynayabilirsiniz.

Disney Modelini Ne Zaman Kullana Bilirim

* kendiniz için yada takınız için yeni projeler geliştirmek istediğinizde,
* Hayal- gerçek  yada uygulama arasında bir çatışma hissettiğinizde,
* Bir görüşün, hayalin yada hedefin nasıl fark edilebileceğini merak ettiğinizde,
*Kendiniz yada bir başkası, bir projede yada hallerinle alakalı ''Bu asla işe yaramayacak'' dediğinde araştırmaya son vermeyi düşündüğünüzde,
Kendinize sizin (ya da onların) burada "eleştirel" bir yargıda bulunduğunu hatırlatın ve bu yargıya ulaşmadan önce üç bakış açısından da olayların nasıl görülebileceğini kontrol etmek önemlidir. Bunu yüksek sesle ya da sadece zihninizden geçirerek yapabilirsiniz.
Genellikle insanlar, hayallerini ve zihinlerinde uyanan şeyleri gerçekten yapmadan önce eleştirmen pozisyonuna geçerler. Görüşlerin ve vizyonun fark edilmesi ve geliştirilmesi için bu üç perspektif de önemlidir.

Disney Modelini Nasıl Kullana Bilirsiniz

Planları ve işleri değerlendirmek için bu üç rolü farklı insanlara (örneğin bir takımda veya ailede) tahsis edin. Birisinden birkaç saniyeliğine hayalci rolünü üstlenmesini ve o görüşle ilgili tüm ihtimalleri size söylemesini isteyin.
Bir başkasından bunu uygulamak için gerçekte ne yapılması gerektiği üzerinde çalışmasını isterken diğer bir insana bunu derinlemesine inceleme, artılarını ve eksilerini değerlendirme görevi verin. İnsanların farklı bakışaçıları olaya katkılarda bulunmalarını sağlamak için rollerin dönüşümlü olarak üstlenilmesini isteyebilirsiniz.
 (Böylece, sadece belirli bir rol üstlenerek kimse sınırlandırılmamış olur.) Bir toplantıyı veya tartışmayı üç aşamaya ayırın ve her bir rolü farklı bir safha olarak ele alın. Öncelikle herkese beyin fırtınası yaptırın ve yaratıcı olmaları için zorlayın.
 Sonra, gerçekten pratikte olması gereken şeyin ne olduğunu düşünmelerini sağlayın. Daha sonra herkes ihtimalleri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirsin. Her aşamanın açık ve net olmasını sağlayın. Tüm aşamalar incelendikten sonra son kararı üzerine bina edebileceğiniz birçok değerli bilgiye sahip olmuş olacaksınız.
Sevinç Karakaya
Kişisel Gelişim Uzmanı /İlişki ve Yaşam Koçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder